معرفی ۴ معدن بزرگ مس ایران : نزديك به ۵۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح است که مس دومین فلز شناخته شده جهان می باشد. مس بعد از طلا، اولين عنصري است كه توسط بشر كشف شد . كلمه Copper (مس) از ریشه لاتينCyprium است. كه به‌صورت تحت لفظي به معني فلز قبرسي است.

یکی دیگر از تاثیرات مس بر روی زندگی بشری شروع عصر برنز بود این عصر با ترکیب مس و قلع با یکدیگر منجر به شروع عصر برنز شد.که شروع تحولی بزرگ در تاریخ بشر است.

معدن مس سرچشمه
معدن مس سرچشمه

کاربردهای فلز مس در زندگی بشر

۱٫در صنايع برق و الكترونيك از مس و آلياژ هاي آن در صنايع گوناگون همچون صنايع مكانيكي، متالورژي، فلز كاري، شيميايي و …

۲٫از فلز مس در كشاورزی، حمل و نقل (هواپيما و كاميون و …)، صنايع نظامی (پوكه فشنگ، گلوله توپ و …)، صنايع كشتی سازی

۳٫در الكترومغناطيس و در انواع موتورها، ژنراتورها، ترانسفرمرها و ساير دستگاه های الكتريكی، موتورهای الكترومغناطيس و ماشين بخار وات، لوله های خلاء، لوله های اشعه كاتدی

۴٫اجاق مايكروويو، هدايت موج برای اشعه مايكروويو، سطح بيواستاتيك در بيمارستانها، ماده مركب به صورت محلول در شيمی، ماده سمی و يا خالص كننده آب و … نيز استفاده می شود.

معادن مس ایران شامل چهار معدن سرچشمه، سونگون، قلعه زری و میدوک است.

معمولا استخراج در معادن مس بدین گونه است که با یک انفجار، سنگ معدن را با توجه به نوع و عیار آن تقسیم بندی کرده و سپس هر سنگ را به کارخانه خاصی ارسال می‌کنند تا به کمک سنگ شکن اولیه به قطعات کوچک‌تر تبدیل شود.

۱٫معدن مس سرچشمه

این معدن در ۵۰ کیلومتری رفسنجان  و در ناحیه مرکزی رشته کوه زاگرس ‌است. معدن مس سرچشمه که یکی از بزرگترین مجتمع‌های صنعتی معدنی جهان است. و بزرگ‌ترین تولیدکننده مس ایران می‌باشد.

 ذخیره زمین‌شناسی معدن بالغ بر یک میلیارد و دویست میلیون تن سنگ سولفوری با عیار متوسط ۰٬۷ درصد می باشد.

 معدن مس سرچشمه از دیدگاه زمین‌شناسی بر روی کمربند جهانی مس قرار داشته و پهنه گسترش آن از جنوب خاوری تا شمال باختری به صورت یک محدوده بیضوی با ابعاد ۲۳۰۰×۱۲۰۰ متر و ژرفای ۱۶۱۲ متر می‌باشد.

 نوع کانه زایی در این منطقه به صورت پورفیری بوده و نوع سنگ منطقه از نوع گرانودیوریت و زمان تشکیل آن حدود .۲۵ میلیون سال پیش می‌باشد.

 بخش‌های تولیدی مجتمع مس سرچشمه عبارت از معدن، تغلیظ، ذوب، پالایشگاه و ریخته‌گری‌ها و لیچینگ است.

 کانسار مس سرچشمه از نوع پرفیری است. این معدن یکی از بزرگترین معادن روباز جهان به‌شمار می‌رود و ذخیره زمین‌شناسی آن، بالغ بر یک میلیارد و دویست و بیست میلیون تن سنگ سولفوری با عیار متوسط ۷/ درصد است.

این محل از قدیم به‌دلیل جاری بودن آب‌های زنگاری ‌رنگ و تشکیل رسوبات آبی‌رنگ در کف دره‌ها و جویبارها مورد توجه بود.

این رسوبات نمک که سولفات مس می‌باشند، هم‌اکنون نیز در کف آبراهه‌های اطراف معدن قابل مشاهده است.

این کانسار برای اولین‌بار توسط برادران رضایی در سال ۱۹۲۸ کشف شد.[۲][۳] اولین کارهای اکتشافی و پی‌جویی در سال ۱۹۶۶ توسط سازمان زمین‌شناسی کشور در این منطقه انجام شد.

 کارهای دقیق‌تر اکتشافی با حفاری‌هایی به‌طول ۱۲۰۰۰ متر ادامه یافت. عملیات معدن‌کاری در این معدن از سال ۱۳۴۵ با صدور پروانهٔ اکتشاف به نام «شرکت سهامی معادن کرمان» آغاز شد.

۲٫معدن مس سونگون تبریز

واقع در استان آذربایجان شرقی واقع شده و فاصله این کانسار از شهر تبریز ۱۳۰ کیلومتر، و از ورزقان ۳۰ کیلومتر است.و در محدوده روستای تخریب شده سونگون ورزقان واقع است. این معدن در یک منطقه کوهستانی با متوسط ارتفاع ۲۰۰۰ متر بالای سطح دریا است.

 و در شمال باختری ایران بر روی کمربند مس جهانی قرار دارد. این کانسار به صورت توده نفوذی، بر روی رشته کوه‌های قره داغ(ارسباران) ‌است. این رشته کوه‌ها با ۸۰ کیلومتر عرض بخشی از کمربند آندزیتی آلپ- هیمالیا می‌باشند.

کانی سازی اصلی کانسار شامل کانی‌های مس و مولیبدن است و دومین تولیدکننده مس ایران می‌باشد.

ذخیره احتمالی این معدن بیش از چهارمیلیارد تن و ذخیره قابل استخراج آن (با توجه به اکتشافات انجام گرفته) حدود ۷۹۶ میلیون تن است که در مجموع کل ذخایر قطعی، احتمالی و ممکن در محدوده کانسار سونگون ورزقان حدود ۱/۷میلیارد تن سنگ مس با عیار ۰/۶۱٪ است.

 در این معدن غیر از فلز با ارزش مس، مولیبدن، طلا، نقره و دیگر عناصر با اهمیت به صورت فلزات همراه وجود دارند.

عملیات اکتشافی با استفاده از روش‌های نوین و وسایل و تجهیزات جدید از سال ۱۳۲۵ شروع و تا سال ۱۳۵۶ ادامه داشت.

 در سال ۱۳۵۶ وجود ذخایر مس از نوع پرفیری توسط کارشناسان زمین‌شناسی کشور محرز گردید. بطوری که در سال ۱۳۷۰ طبق عملیات اکتشافی، ژئو شیمی و ژئو فیزیکی توسط شرکت اولنگ و ایتوک، وجود آنومالی‌های قوی مس و مولیبدین قطعی شد.

مطالعات امکان‌پذیری مقدماتی در سال ۱۳۷۰ توسط شرکت SNC کانادا و در سال ۱۳۷۴ توسط شرکت ایتوک انجام شد.

۳٫معدن مس قلعه زری

این معدن در ۱۸۰ کیلومتری بیرجند قرار دارد و دارای حاشیه شمالی کویر لوت و به علت ارتفاع و منطقه ایی که قرار دارد زمستان های بسیار سخت و تابستان های بسیار خشک و گرمی دارد.

عملیات اکتشاف این معدن از سال ۱۳۴۵ آغاز و با تاسیس شرکت میناکان و مشارکت شرکت های ژاپنی برای توسعه و احداث آن ادامه یافت. این همکاری تا سال ۱۳۷۱ بود و بعد از آن  بوسیله بنیاد اداره می شود.

یکی از ویژگی های این معدن با آنکه ذخایر کمتری دارد میزان عیار بسیار بالا و قابل توجه کانی های مس ، طلا و نقره است. براساس بررسی ها ذخایر معدن در حدود یک میلیون تن است که هنوز اکتشافات ادامه دارد.

 ۴٫معدن میدوک

در ۴۲ کیلومتری شمال شرقی شهر بابک از توابع استان کرمان و در فاصله ۱۳۲ کیلومتری شمال غرب معدن مس سرچشمه است. نام قدیمی این معدن مس لاچاه بود که به سبب نزدیکی به روستای میدوک ، تغییر نام یافت.

میزان ذخیره زمین‌شناسی کانسار مس میدوک ۱۷۰ میلیون تن با عیار ۸۳ صدم درصد است.  که از این مقدار به میزان ۱۴۴ میلیون تن آن با عیار ۸۵ صدم درصد قابل استخراج است.

این معدن بر روی کمربند جهانی مس که از صربستان تا پاکستان امتداد دارد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دنیای ماشین آلات راهسازی و خرید انواع قطعات یدکی و راهسازی کافی است به سایت روت کالا  مراجعه نمایید.

تا از به روزترین مقالات دنیا و همچنین خرید بدون واسطه به صورت آنلاین بهرمند شوید گروه پشتیبان روت کالا همیشه پاسخگو به شما کاربران می باشند.

لطفا قبل از خرید کالا با تیم فروش تماس بگیرید. ۰۲۱۶۶۶۹۹۵۹۹ 

whatsApp: 0912 150 34 86

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *